sâmbătă, 10 ianuarie 2015

Primul razboi punic [264-241]

Unul din cele mai sangeroase războaie din istoria lumi ,mai precis Roma vs Cartagena,aceste doua puteri sau luptat mai bine de 3 războaie pentru a determina cine deţine supremaţia în Africa,Spania,Italia si mai ales pe Marea Mediterana.
În acest prim articol o sa rezum primul război punic ,

-Prin anexarea Italiei de sud, Roma se învecina acum cu Sicilia, insulă foarte bogată, care deţinea o poziţie importantă pentru navigaţie în Marea Mediterană. Sicilia era împărţită între oraşele greceşti, în frunte cu Siracuza, care stăpîneau partea de răsărit a insulei, şi cartaginezi, care stăpîneau părţile de apus.
Atunci, mamertinii au cerut ajutor Romei, care s-a grăbit astfel să intervină alungându-i pe cartaginezi din Messana. Atunci Cartagina a declarat război romanilor.

Bătălia navală de la Mylae - 260 î.Hr.
-o prima mare bătălie navala în care cele doua forţe arunca toata elita cu un avantaj în nave

inclinat spre Cartagena,dar un avantaj care urma sa fie repede anihilat de Roma.

.
-      În faţa primejdiei comune, cei doi vechi adversari din Sicilia, siracuzanii şi cartaginezii, au încheiat o alianţă, dar romanii i-au silit în scurtă vreme pe cei dintâi să ceară pace. Apoi au continuat lupta împotriva cartaginezilor; aceştia aveau o puternică flotă de război, cu care punea în primejdie coastele Italiei. Pentru a-i înfrânge pe cartaginezi, romanii au construit un mare număr de corăbii (copii ale unui vas punic cu 5 vâsle găsit de romani după ce a eşuat), prevăzute cu o punte cu cârlig de fier, cu care prindeau corăbiile duşmane pentru a le reţine; apoi, pe bordul corăbiilor începea o luptă ca pe uscat. Folosind o astfel de tactică, flota romană condusă de consulul Duilius i-a învins laMylae (260 î.Hr.) pe cartaginezi.
-

      Cu ajutorul aceste ia romanii reuşea să-i lichideze pe piraţii iliri de pe coasta Dalmaţiei (229-228 î.Hr.), întinzându-şi autoritatea lor pe coasta Mării Adriatice până la graniţele Macedoniei şi Greciei. Între timp, armatele romane au obţinut împotriva galilor victoria de la Clastidium (222 î.Hr.) şi au cucerit cetatea acestora Mediolanum. Astfel întreaga Galie Cisalpină a trecut în stăpânirea Romei. Sunt întemeiate noi colonii (Cremona, Mutina, Placentia) şi construită Via Flaminia. În felul acesta, puterea romană se întindea, în nord, până la Alpi.

Primul război punic a reprezentat pentru Roma puterea,si-a dat seama ca deţine o uriaşă rezerva de oameni,banii si mai ales experti militari de care se poate bucura mult timp si în special de care se poate folosi in a zdrobi orice duşman.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu