duminică, 18 ianuarie 2015

AL DOILEA RAZBOI PUNIC 218-201

-După primul război punic Cartagena reuşea sa isi revină si acest lucru imediat s-a observat la Roma.
-Liderul Cartagenei Hastrubal reusea sa ridice o nouă armata si sa aducă Spania în controlul cartagenilor.
-Acesta a fost asasinat dar imediat a fost urmat la conducere de fiul lui cel mare Hannibal care urma sa devină unul din cei mai mari generali din istorie si unul din cele mai mari coşmaruri din istoria Romei.
-Hannbal a pornit imediat războiul contra Romei cucerind oraşul Saguntum in anul 219.
-Roma declara imediat razboi lui Hannibal si trimite doua armate ,una in Galia si una in Spania.
-Hannibal atunci pleacă din Spania cu 55000 de oameni ,10000 de calareti ,40 de elefanti de lupta si pleacă pe uscat spre Roma.
-Trece Pirinei si cu ajutorul Galiei trece Alpi cu mari eforturi in armata sa.
-În anul 217 înfrînge o uriaşă armata romană langă lacul Trasimenus ,chiar luînd viaţa consului de la acel timp.
-În drumul sau în Italia reuşeşte numeroase victorii asupra armate lor romane si i-a obligat pe acestia la decizi dramatice.
-Roma pune un dictator militar mai precis pe Fabius Maximus care impune o tactică defensivă în războiul cu Hannibal.
-În anul 216 la Cannae Hannibal înfrînge o armata romană de 85000 de soldaţii si aplica cea mai dureroasa înfrîngere suferită .
-Cu toata acesta Hannibal nu ataca Roma si acest lucru ii salvează .
-Roma trimite doua armate ,una în Spania unde înfrînge armatele lui Hannibal care trebuia sa vină în ajutorul lui în Italia ,cea de-a doua a fost trimisă în Africa unde matură toata rezistentele lui Hannibal.
-În anul 202 la Zama Hannibal este invins de Scipio-Africanul  si este obligat sa se retraga in afara Cartagenei.

-Prin pacea care se încheie după al doilea război punic (201 î.Hr.), Cartaginacedează romanilor toate posesiunile ei din Spania. De asemenea, trebuia să plătească o mare despăgubire de război Romei – 10.000 de talanţi în decursul a 10 ani –, şi să-i predea întreaga ei flotă cu excepţia a 10 trireme; o parte din teritoriile Cartaginei erau date lui Masinissa, regelui Numidiei, care devenise aliatul Romei. Cartagina nu avea voie să înceapă război în afara Africii, iar în Africa doar cu aprobarea Romei. TeritoriulSiracuzei devine parte din provincia Sicilia.
      În urma acestei păci, Cartagina şi-a pierdut complet supremaţia ei în bazinul de apus al Mării Mediterane; locul ei este luat de Roma, care devine un mare stat din Mediterana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu