vineri, 21 martie 2014

Generalul Antonescu si situatia din Romania 1940-1944

România trecea printr-o perioada foarte grea în perioada 1930-1939 cu numeroase lupte pentru putere si cu venirea războiul care prindea culoare  mai mare în Europa.
Antonescu era un nume respectat în armata ,mai precis prin faptele sale din primul război mondial a fost numit în 1931 şef peste toata armata dar a stat doar un an din cauza situaţiei pe care o avea cu Regele Carol al 2. 
Romania era un vulcan atunci,Carol al 2 numai avea practic nici o putere deplina si lucrul asta se vedea în situaţia economică,culturală si mai ales militară.În 1938 toate partidele de frunte din Romania si mai precis,P.N.T ,P.N.L,P.L.R-partidul legionar cereau plecarea lui Carol si instaurarea unui regim care sa poată sa controleze ce va veni peste tara.
Carol al doilea pleacă în 1939 si lasă puterea pe mană lui Antonescu ,acesta fiind rugat chiar de liderii partidelor politice sa preia aceasta putere si mai precis de Iuliu Maniu,I.C.Bratianu,Nicolae Iorga.
Antonescu vine la putere dar nu singur ,cu el au sosit si legionari care fuseseră principali aliaţi ai lui Antonescu ,mai ales după ce Antonescu a fost împotriva executari lui Zelea Condreanu in 1938.
După începerea celui de-al doilea război mondial în 1939 ,Romania a decis sa între de partea Germaniei lui Hitler si sa lupte împotriva Rusiei lui Stalin care era hotarata sa distrugă orice democraţie în Europa ,dar acesta hotarare a adus încă de la început numeroase nemulţumiri în Romania.
Încă din 1940 în Romania situaţia era foarte incinsa datorită liderilor partidelor politice si Maresalul-Antonescu care nu se înţelegea deloc .Liderii acestor partide vroiau ieşirea Romaniei din tabără-Germana si trecerea de partea Aliatilor ,lucru pe care Antonescu il refuza pe buna dreptate inca de la inceput.
Între cele doua tabere se trimite au scrisori ,scrisori pe care fiecare parte le înţelegea cum doreau si le foloseau ca arme împotriva taberei adverse mai tîrziu.
Antonescu era legat intr-o lupta pentru reintregirea Romaniei ,o lupta pe care partidele politice au parasito si în 1918 si în 1939 cand Carol al 2 a abdicat,acest lucru a fost unul foarte greu de digerat de Antonescu si de populatia ţării din ambele momente.
Situaţia era neplăcută si datorită legionarilor care rezolvau toate probleme prin sînge ,aceast lucru a fost criticat de toata lumea si aici mă refer la General,Partidele Politice si de Curtea Regala.
După revolta legionară din 1942 si cu pierderea pe rînd a Germaniei din frontul mondial, în Romania situaţia era critică si aici vreau sa zic ca hidoasă clasa politică din Romania vroia sa ducă tara sub domnia lui Stalin.
Domnul Maniu era intr-o situaţie foarte tensionată cu Maresalul Antonescu ,cei doi au avut replici dure încă din 1940 ,iar pană în 1944 cînd situaţia era clară ,Germania pierdea războiul si în Romania era în plină acţiune lovitură de stat,o lovitură de stat ce a avut loc la 23 august 1944.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu