miercuri, 30 octombrie 2013

Alexandru Cel Mare

Alexandru Macedon sau Alexandru Cel Mare unul din cei mai marii  liderii militari din istorie sau mai precis omul care la 24 de anii cucerise tot ce si-a propus.
Alexandru Cel Mare nu a pierdut nici o bătălie în 11 de campanii cu forţe superioare numeric.A fost primul comandant al unei armate care a încercat sa cucereasca lumea cunoscută la acea data.Alexandru a reuşit sa combine acţiunile infanteriei,cavaleriei si a trupelor de geniu intr-o maniera care numai fusese văzută sau experimentată pană atunci.Prin eforturile sale de a  uni Estul cu Vestul ,a schimbat lumea,introducînd practicile politice,militare si economice grecesti in toate teritoriile cucerite de el.
Alexandru Cel Mare s-a nascut in anul 356 I-Hr in Macedonia ca fiu al Regelui Filip al 2 si a reginei Olympia.A primit încă din copilărie o educaţie completa inclusiv de la marele Aristotel care spunea ca o minte geniala ca a lui Alexandru lumea nu v-a mai vedea pentru multe secole .
Doi ani mai tîrziu în 338 I-Hr ,a comandat o mare partea armatei tatălui sau care a castigat bătălia de la Chaeroneea,prin care Macedonia si-a impus hegemonia asupra Greciei.Regele Filip celebrul sau tata moare asasinat de gardul lui de corp exact cînd planuia o invazie în Asia Mica,avînd ca scop cucerirea Imperiului Persan dar acel vis s-a destramat pentru moment.
La doar 20 de ani Alexandru a preluat tronul si imediat si-a razbunat tatal arătînd ca este un demn urmaş al lui Filip.El mosteneste o armata de veterani foarte bine pregatiti si dispusi sa il urmeze pe Alexandru pana la moarte.
La putin timp dupa moartea lui Filip ,Alexandru a mobilizat o armata de 30000  de lancieri,infanteristi si genisti si circa 7000 de calareti pentru a pune in aplicare planul tatalui sau de a cuceri  Asia Mica.A invins orice armata persana care a intalnito in calea lui si a reusit sa surprinda intreaga lume prin traversarea raului din inima Imperiului Persan si luand prin surprindere armatele lui Darius al 3 dar ne-reusind sa obtina victoria decisiva.
Castiga batalia decisiva impotriva lui Darius al 3 la Gaugamela datorita geniului sau militar reusind sa isi mobilizeze cavaleria si sa atace direct centrul lui Darius ,acesta s-a retras si si-a lasat armata la mana tanarului General care fara discutie a distrus marea armata persana .Dupa victoria de la Gaugamela  da ordin ca toata familia lui Darius sa primeasca acelasi tratament si alfel a cucerit si admiratia societati Persane care vedea in el un eliberator pe care il asteptau de mult timp.
In anul urmator asediaza portul Tyr care era principal obstacol pentru a intra si a cuceri Egyptul tara in care da nastere celebrului Oras -Alexandria care in scurt timp va deveni principal port de export din acea zona.
La 1 octombrie 331 I-Hr infringe o noua armata persana mult mai numeroasă decît a sa iar pană în anul 330 cucerea si deţinea întreaga Asiei-Mica si Persia.In mai puţin de 5 ani a creat cel mai vast imperiu din istorie si indeplinise toate obiectivele tatalui sau,insa el nu era multumit.In urmatorii 3 ani el a cucerit Afganistanul,Asia Centrala si nordul Indiei impotriva regelui Indian Porsus in infruntarea de pe raul Hydaspes acesta a folosit mai bine de 200 de elefanti de lupta dar Alexandru tot a castigat.
A introdus manevre tactice de invaluire a inamicului de pe urma acestea vor domina razboaiele de pe uscat si apa.Alexandru a vrut sa-si continue inaintarea dupa ce l-a invins pe regele indian Porus dar trupele sale obosite dupa 8 ani l-au rugat sa se intoarca acasa iar el a fost de acord lasand in urma teritorile cucerite pe mana generalilor sai chiar a poruncit ca 10000 de soldatii sa se casatoreasca cu femeii persane chiar el insusi si-a gasit o sotie persana.
Moare la 33 de ani in anul 323 I-Hr de o presupusa malarie iar dupa moartea lui imperiul lui cade intr-un razboi civil intre generali lui care doreau puterea absoluta .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu