miercuri, 3 iulie 2013

Cezar vs Pompey Razboil Civil dintre doi mari generali din istorie

Roma-Antica  a fost scenariul la multe razboaie care si acum sunt luat ca model pentru istorici iar cel dintre Iulius Cezar si Pompey a fost unul din cele mai importante atat din punct de vedere politic cat si din punct de vedere militar.
Dupa sfarsitul primul triumvirat intre Cezar ,Pompey si Crassus ultimul mort in incercarea lui de a cuceri vechiul regat din Parthia-actuala Turcie de astazi cei doi au adus teritori noi pentru imperiu Pompey a luptat in Spania si impotriva piratilor iar Cezar a dus un razboi impotriva Galiei actuala Franta de astazi si Germania reusind sa le cucereasca si sa devina eroul popurului si dusmanul Senatului si al lui Pompey.
Cezar vroia sa fie numit consul ca si aliatul sau Pompey dar senatul a refuzat iar razboiul civil a pornit aceasta intra in Italia cu 25000 de oameni si 1500 de cavalerie impotriva la 40000 de oameni si 7000 de cavalerie ce strangea Pompey .Cele doua armate sau intalnit pe campul de la Pharsalus intr-o batalia ce a ramas in istorie pentru numarul mare de trupe si despre geniul lui Cezar care a aratat ca  este unul din cei mai inteligenti lideri militari.
Desi Pompey detinea un numar mai mare de oameni victoria a fost de partea lui Cezar care a reusit sa devina primul om de la Roma dar sa nu uitam factori care au dus la aceasta victorie pentru Cezar si anume.
1-Cezar beneficia de suportul total al oamenilor sai si de aportul unor generali genial cum ar fi Marcus Antonius cel care a condus partea stanga ceea care practic i-a adus victoria de la Pharsalus .
2-Cezar isi numea soldati cu numele de camarad iar acestia erau dispusi sa moara pentru el in schimb Pompey era cunoscut ca o mana de otel pentru soldati sai .
3-Cezar a stiut sa atraga pe langa el poporul cel mai important lucru in societatea romana de atunci .
In urma victoriei de la Pharsalus Cezar l-a urmat pe Pompey in Egipt unde aceasta a fost asasinat de catre un soldat din propria garda iar dupa acest lucru o ultima rezistenta a fost oferita de catre Cato dar acesta a fost zdrobit de catre Marcus Antonius mana dreapta a lui Cezarhttp://www.youtube.com/watch?v=ZJrSAun19XE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu