marți, 17 decembrie 2013

Batalia de la Actium

1-31-I-HR.
2-După moartea lui Cezar la Roma o mare criza politică i-a amploare din cauza lupt ei pentru putere.
3-Asasinii lui Cezar(Brutus si Cassius),Octavian-Cezar nepotul mostenitor al lui Cezar si Marcus Antonius se lupt au pentru supremaţia la Roma.
4-Marcus Antonius pe atunci con sul vroia puterea deplina la Roma,dar cînd împreuna cu trupele lui mai precis 10 legi uni este înfrînt la Mutena-Actuala-Franta de către Octavian-Augustus si trupele Senatului,el se retrăgea în Galia nordică unde îşi stabil este cartierul general .
5-După retragerea lui Antonius in Galia ,tînărul Octavian îi fura funcţia de con sul si imediat declara război asasinii lor lui Cezar si chiar duşmanii statului,dar la aceasta veste războiul civil imediat porneşte.
6-Atunci Brutus porneşte spre Roma cu armata lui declarand război tînărului Con sul.
7-Văzînd ca trupele lui Brutus sunt mult mai numeroase de cat ale lui,Octavian se împacă cu Marcus Antonius urmînd sa plece împreuna cu cele 14 legiunii în Grecia pentru lupta cu Brutus.
8-Împreuna Octavian si Antonius înfrînge forţele lui Cassius si Brutus la locul numit Filippi-42-I-HR.
9-După Filippi se formează al-2-lea triumvirat din care făceau parte ,Octavian,Leppus si Marcus. Antonius,dar acest triumvirat nu va tine mult pentru ca Leppus este forţat sa plece în exil de tînăr Octavian.
10-Marcus Antonius strînge o uriaşă armata si pleacă în cucerirea Pathiei-actuală Turcie iar Octavian pleacă în oprirea lui Pompey-Sectus cel care bloca comerţul de grîu ce ameninţa Roma.
11-Octavian îl bate pe Sectus dar Antonius suferă cîteva înfrîngeri pană reuşeşte sa adauge Armenia si o parte din Parthia pentru Roma cu ajutorul lui Cleopatra aliatul de baza a lui Antonius.
12-Antonius se întoarce la Roma unde se  căsătoreşte cu sora lui Octavian .
13-Antonius după 3 ani se re-întoarce în Egypt unde cu ajutorul lui Cleopatra planuieste o uriaşă campanie militară.
14-Octavian furios declara război lui Antonius .
15-Antonius împreuna cu o armata de 25000 de oamenii înfruntă pe Octavian a cărui armata de 35000 îl aşteptau la Actium.
16-Antonius obligat de blocajul impus de Octavian accepta lupta pe mare acolo unde avea un mare dezavantaj de vase ,atunci obligat îşi lasă o parte din oameni pe uscat .
17-Octavian si Agrippa generalul lui îl înfrînge pe Antonius plus cu ajutorul unor generali din armata lui.
18-Antonius obligat de înfrînge se întoarce în Egypt unde mai forţează o lupta dar cele 4 legi uni ale lui este oprit definitv de cele 22 de legi uni ale lui Octavian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu